Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Jeżeli sprzedający oszukał jest możliwość aby odzsykać kase?  (Przeczytany 2052 razy)
Kamil
Użytkownik
*

Email
« : Luty 12, 2011, 00:29:33 »

Tak jak w temacie...Myślicie że łatwo jest na allegro odzyskać pieniądze jeżeli dostałeś niezgodny z opisem przedmiot z allegro i chciałbyś go zwrócić ?
Dla ciekawostki powiem, że dopiero co kupiłem nowy telefon, zakończyliśmy aukcję przed czasem i miałem zapłacić za telefon 280 zł z przesyłką. Telefon miałbyć w 100% sprawny a okazał się z dużą ilością wad. Co ciekawe dzisiaj sprzedający od którego zakupiłem telefon dostał negatywa od kupującego który kupił dosłowanie taki sam telefon jak ja (te same zdjęcia i ten sam opis aukcji). Ogólnie ze sprzedającym nie idzie się skontaktować...
Może mieliście już takie problemy ? Macie jakieś pomysły aby w miarę szybko odzyskać pieniądze... Czy pomoże mi coś opcja "sopory transakcyjne" która jest na allegro ?
Admins
Administrator
*

Email
« Odpowiedz #1 : Luty 12, 2011, 01:06:20 »

Hmm zobacz datę ostatniego logowania do allegro.
Jeżeli była niedawno i sprzedający nie odpisuje to znaczy że unika...
Co z telefonem do niego? (zadzwonić)

Oczywiście też zależy jakie oferowany przedmiot miał wady?
Kamil
Użytkownik
*

Email
« Odpowiedz #2 : Luty 12, 2011, 16:07:21 »

Heh to już wszystko sprawdzałem...
oczywiście sprzedający loguje się na swoje konto i korzysta z allegro jakby nic się nie stało, na maile nie odpisuje, raz odebrał ode mnie telefon ale teraz gdy dzwonię do niego to nie ma możliwości się z nim połączyć. Daje mu czas do końca weekendu, po tym czasie zamierzam zgłosić oszusta do administracji allegro. Ogólnie to z chęcia bym go odwiedził i porozmawiał sobie z nim, ale mieszka daleko ode mnie więc ta opcja odpada ...
A jeżeli mowa o wadach to zacznijmy:
przycisk od zdjęć nie działa, głośniki strasznie charczą, telefon jest rozsuwany, a żeby go rozsunąć trzeba mocno go docisnąć i się "nagimnastykować", cały czas się tnie, aparat raz działa a raz nie i to samo jest z mikrofonem - to chyba wszystkie jego wady. No i do tego jeszcze w zestawie brakuje niektórych elementów które miały być dodane . Jednym słowem maskra..
Ale zobaczymy jak się potoczy ta sprawa..Jak ktoś będzie zainteresowany podzielę się z wami czy doszliśmy do porozumienia ze sprzedającym ..
Admins
Administrator
*

Email
« Odpowiedz #3 : Luty 12, 2011, 23:39:38 »

Tak tak napisz jak Ci pójdzie.
Może to Ci pomoże:
http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/90335-oszukano-mnie-na-allegro.html

http://forum.pcmaniak.pl/a13162.html&mode=threaded&pid=89925
Kamil
Użytkownik
*

Email
« Odpowiedz #4 : Marzec 06, 2011, 16:52:03 »

Ehh, można temat zamknąć niestety nie udało mi się odzyskać kasy. Nie chciałem latać po sądach i się pierdzielić-po prostu odpuściłem.... Przez spory transakcyjne nic nie załatwiłem a sprzedający ciągle działa na allegro i oczywiście nie raczy mi odpisać..
Ale jeżeli ktoś chce walczyć o swoje prawa gdy został oszukany to jedyne co mu zostaje w takim momencie (gdy nie idzie się dogadać) to zgłosić sprawę bezpośrednio do supportu na allegro a oni już poprowadzą dalej tą sprawę (łącznie ze zgłoszeniem sprawy do odpowiednich organów)... Pozdrawiam Mrugnięcie
Admins
Administrator
*

Email
« Odpowiedz #5 : Marzec 07, 2011, 10:00:18 »

Ja bym nie popuścił... sprawy w sądzie są kosztowne ale jak wygrasz to druga strona opłaca Ci koszty postępowania + ewentualny zwrot kasy + (jakieś 10% zadośćuczynienia)
Wiem bo moja znajoma miała podobny przypadek na allegro.
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: